top of page

РАЗВЛЕЧЕНИЯ И ОТДИХ

В околностите на Лещен се организират туристически походи и организирани посещения на местни забележителности.

 

В зависимост от сезона туристите могат да се възползват от благоприятните условия за лов и риболов, плуване и балнеолечение в курорта Огняново, гъбарство и билкарство, планински излети или разходки до съседните етнографски комплекси Ковачевица, Делчево и Долен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Туристите могат да наемат джип с шофьор и да посетят резервата “Тъмната гора” с вековни букови и иглолистни гори, скалните образувания Козият камък и Черната скала, известна като Тракийска гробница, каньонът на р. Канина и живописната местност Синият вир.

PANORAMA HOUSE

Синият вир

Галерията

Една от големите атракции на Лещен е галерията на големия български поет Борис Христов и неговата съпруга - художничката Дарина.

 

В една някогашна, наузнаваемо ремонтирана плевня, пред големия прозорец са подредени картини на Милко Божков, Захари Каменов, Дарина Христова и други съвременни художници.

В галерията са изложени още дървопластики и съдове за бита от дърво, измайсторени от Христо Йотов, изделия от камък и фотографии, чийто автор е самият поет.

 

Местната галерия организира културни мероприятия, които са традиционни за този край на Родопите.

PANORAMA HOUSE

Сред архитектурните паметници в село Лещен се откроява църквата "Света Параскева"  построена през 1837 година. Декоративните рисунки на иконостаса и иконите са голяма художествена стойност. Църквата е обявена за паметник на културата от местно значение.

Църквата "Света Параскева"

bottom of page